Poměrně dlouho jsem se nemohl zbavit své nadváhy, spíše velké obezity. Lhal bych, kdybych řekl, že mě to netížilo a zdravotně neomezovalo. Váha se...
Žlučníková dieta jídelníček
Tuto dietu dodržují obvykle lidé po operacích žlučníku. Je podobná dietě při onemocnění jater a slinivky břišní. Hlavním principem je omezit ze stravy tuky, hlavně v mase, uzeninách, smažená jídla a skryté tuky ve sladkostech. Podívejte se, jaká jsou doporučení pro žlučníkovou dietu a jídelníček.
Základní principy žlučníkové diety:
- omezte příjem tuků - tuků nesmí být více než 60 g za den, pokud hubnete, tak i méně
- vybírejte si především tuky rostlinné
- maso ani zeleninu nesmažte, nepečte, negrilujte
- vhodné maso je pouze libové (např. krůtí, telecí, králičí)
- konzumovat můžete ryby - vybírejte pouze čerstvé, tepelně upravené
- jídla musí být lehce stravitelná, nepoužívejte moc koření
- strava by neměla obsahovat tvrdé a špatně stravitelné části (např. tvrdé slupky, zrníčka)
- vylučte nadýmavé druhy zeleniny, jako je květák, zelí nebo kapusta
- vajíčka zařazujte pouze v malém množství na přípravu pokrmů
- vyvarujte se konzumaci vnitřností (například játra)
- nesmíte používat tučné, zrající a plísňové sýry a mléko na pití nebo do jídel
- nejezte kynuté pečivo ani čerstvé pečivo
- vylučte tučná dochucovadla (např. majonézu, tatarku)
- pozor na ovoce a zeleninu se slupkami, zrníčky a peckami
- neměli byste pít alkohol, černou kávu ani perlivé nápoje
- nevhodná je také čokoláda
Každý pacient má k potravinám jinou toleranci, proto by pro Vás strava měla být poskládána individuálně s ohledem na doporučené a nedoporučené potraviny. Pokud máte pochybnosti, doporučujeme navštívit dietologickou poradnu.
Tipy pro vaření
Masa a zeleninu můžete dusit, vařit, připravovat v mikrovlnné troubě nebo péct ve vodní lázni. Pro lepší barvu a chuť můžete maso restovat nasucho na teflonové pánvi. Nepoužívejte jíšku ani cibulový základ. Pokud potřebujete zahušťovat, použijte nasucho opraženou mouku (tzv. dietní jíšku) anebo zálivky z mouky a vody. Tuk přidávejte až do hotového pokrmu.
Pokud rádi pečete, nepoužívejte kynutá těsta ani máslové krémy. Nahrazovat je můžete lehkými piškotovými těsty (s minimem vajec) a tvarohovými krémy s ovocem.